Ce este “Cloud Computing” si “Software as a Service”

Posted By: Sabin Posea on Mar 25, 2012 in Informatii utile

De multa vreme in Romania lumea a capatat un obicei indoielnic in a prelua termeni tehnici din limba engleza “as is”, fara a se intreba ce inseamna si de ce ii folosim.

Lumea IT din pacate este o lume in care acesti termeni abunda. Acest lucru nu prea se poate evita si nici nu cred ca este de dorit. Probabil ca multi dintre dumneavoastra stiu de legea “Pruteanu” in urma careia “mouse” a devenit “maus”, firmele nu mai au voie sa isi aleaga o denumire care sa nu contina cel putin un cuvant autohton si altele asemenea.

Dar sa revenim putin: “Cloud Computing”. O traducere brutala ar suna “calculare in nor” si cam asa si este. Adica in loc ca fiecare companie sa isi foloseasca propria infrastructura hardware si software aceste lucruri se externalizeaza catre alte companii care le pun la dispozitie fie infrastructura, lucru tehnic mai dificil, fie aplicatii software care ruleaza “in nor”, adica “Software as a Service”.

Toate companiile de IT care promoveaza Cloud Computing va spun de aceasta noua gaselnita si de avantajele ei. In primul rand “gaselnita” nu e chiar noua. Ca si principiu de foarte multi ani zile Google, Yahoo si alti oferta asa ceva. Adica va permit sa folositi software-ul lor fara sa aveti nevoie de propriile servere si aplicatii dedicate.  Daca vreti ne putem intoarce mult mai mult in timp si regasi exemple similare, inca de prin anii 70 cand calculatoarele aveau dimensiunile masurate in Metri nu in Giga.

Ce este nou acum in Cloud Computing? Ei bine datorita avansului tehnologic actual aceasta metoda va permite sa mutati din ce in ce mai multe date in “nor” si mai multe aplicatii, inclusiv aplicatiile numite critice sau ca sa folosim tot un termen englez, “core business”.

Cand va hotarati sa treceti la asemenea solutii este important sa intelegeti atat avantajele cat si dezavantajele implementarii ei.

Pentru ca la acest moment ma simt pesimist o sa incep cu dezavantajele

1. Aveti nevoie de legatura la internet stabila si sigura

2. Utilizatorii sunt reticenti in privinta securitatii datelor

3. Este bine sa existe un contract prin care in orice situatie sa puteti sa aveti datele la dispozitia dumneavoastra.

Avantajele pe de alta parte sunt mai concrete, masurabile si cu impact financiar destul de mare

1. Puteti folosi aplicatii foarte complexe care ar avea nevoie de infrastructura hardware costisitoare fara a cheltui bani pe servere, care apoi au nevoie de angajati bine patiti pentru a le mentine in parametrii

2. Viteza de calcul si capacitate de stocare practic nelimitate, din nou fara investitii proprii.

3. Datele sunt disponibile oricand si oriunde intr-un mediu securizat.

4. Datele nu pot fi pierdute sau furate intrucat purtatorul de date nu se defecteaza

5. Sincronizarea datelor utilizatorilor care folosesc diverse dispozitive (calculator, laptop, smart phone, tableta) se realizeaza quasi automat.

 

Inainte sa inchiei as vrea sa revin putin la dezavantaje:

1. Aveti nevoie de legatura la internet stabila si sigura – o legatura buna de internet in Romania anului 2012 costa mai putin de 30 de EUR pe luna. Pentru siguranta putem achizitiona de la un al doilea provider o a doua legatura internet, de preferinta mobila, de viteza mai mica la costuri de 10-15 EUR pe luna. Cu asta am cam rezolva problema, nu?

2. Utilizatorii sunt reticenti in privinta securitatii datelor – oare unde este mai in siguranta informatia: intr-o cladire pazita fizic 24/7, stocata pe servere de ultima generatie, cu back-up automat, administrate de niste profestionisti care cu asta se ocupa in fiecare zi  sau in sediul companiei dumneavoastra, pe un server propriu, pentru care rulati back-up manual? Doar ca o curiozitate: stiati ca un Data Center specializat pe cloud computing are aproximativ 30 de angajati, din care 2/3 sunt baietii cu armele de foc care pazesc serverele fizice? Restul administreaza masinile virtuale si procesele.

3. Este bine sa existe un contract prin care in orice situatie sa puteti sa aveti datele la dispozitia dumnavoastra. Aici a venit in sprijinul dumneavoastra legislatia UE care impune oricarei companii care ofera asemenea servicii sa puna la dispozitie datele cerute de client intr-un termen de 30 de zile. Ceea ce puteti face prin contract este sa transformati acest termen in 24 de ore, lucru pe care vi-l si recomand.

Acum cred ca fiecare companie trebuie sa decida ce i se potriveste mai bine si sa faca o alegere corecta. Este foarte clar ca pentru companiile mari care au oricum personal IT si infrastructura hardware proprie costisitoare trecerea la “norisor” este mai greu de acceptat dar pentru companiile mici care nu doresc sa investeaza in infrastructura si in specialistii IT poate fi solutia ideala de a beneficia de avantajele unor aplicatii de ultima generatie.

 

Comments are closed.


Despre noi

Forward Consulting SRL, companie dezvoltatoare e-Trans, activeaza pe piata transportatorilor de peste 10 ani de zile. Aplicatia noastra precedenta, Fast Forwarder, a fost un succes notabil in randul caselor de expeditie si al transportatorilor.

e-Trans este o evolutie naturala, care deja beneficiaza de un feedback extraordinar din partea clientilor nostrii. Va invitam si pe Dvs sa o testati, sa va convingeti de cati bani si timp puteti economisi.

Cu respect,
Sabin Posea
Manager Forward Consulting

Satisfactia Garantata 100%

Suport Remote direct la biroul dumneavoastra - downloadati aplicatia TeamViewer QS si va putem ajuta in rezolvarea eventualelor probleme
* - 90 de zile gratuite pentru orice contract pe perioada de 12 luni
* - clienti de marca ne folosesc aplicatia
* - suport telefonic, pe email si la sediul dvs.
* - experienta de peste 10 ani in software pentru transportatori
Satisfactia Garantata la utilizarea aplicatiei software e-Trans